Kváskový chleba

kváskový chleba

Co takhle si upéct kváskový chleba ze směsi na pečivo Mix per Pane, dýňové mouky a chia semínek?

 Ingredience na rozkvas:

2 lžíce kvásku
170 g bezlepkové směsi na celozrnné pečivo Nutrifree (Mix per Pane Integrale)
180 ml vlažné vody

Ingredience na přípravu chleba:

290g bezlepkové směsi na pečivo Nutrifree (Mix per Pane)
100g slunečnicové mouky
100g dýňové mouky
390g vody na psyllium
2 lžíce psyllia (osemení indického jitrocele – vodorozpustná vláknina), 2 lžíce rozmixovaných Chia semínek, nebo bazalkových semínek, nebo 6g Irského mechu
3 lžíce oleje
1 lžička soli
1 lžička cukru /nemusí být/
1 lžička chlebového koření nebo kmín
1 lžička jablečné vlákniny
1 lžíce octa
½ lžičky xantanové gumy
100ml vlažné vody na xantanovou gumu

Postup:

Večer vložíme do mísy 2 lžíce kvásku, přidáme 170 g bezlepkové směsi na celozrnné pečivo (Mix per Pane Integrale) a 180 ml vlažné vody na rozkvas. Zamícháme a necháme přes noc kvasit, cca 12–14 hodin. Do další mísy nalijeme 390 ml vody a přidáme 2 lžíce psyllia, nebo chia semínka a necháme přes noc bobtnat. Ráno odebereme 1–2 lžíce z rozkvasu do sklenice a můžeme vložit do chladničky, aby se proces kvašení zmírnil, nebo necháme kvásek při pokojové teplotě, aby proces kvašení probíhal naplno. Víko od sklenice s kváskem necháme volně položené na sklenici.
Do misky s rozkvasem přidáme vodu s psylliem, lžičku soli, lžičku chlebového koření, nebo kmínu, jablečnou vlákninu, mouky, lžičku cukru a lžíci octa. Ve 100ml vlažné vody mícháme xantanovou gumu dokud nevytvoří gel, přidáme ke směsi, nakonec tři lžíce oleje. Vše vyhněteme v jemné těsto, na mísu s těstem položíme poklop, nebo fólii, aby vzniklo vlhké prostředí a neoschlo. Mísu s těstem vložíme na teplé místo, kde necháme cca 2-3 hodiny odpočívat. Pak přendáme těsto na vál a párkrát popřekládáme od krajů do středu. Ošatku vysypeme bramborovým nebo kukuřičným škrobem a těsto do něj přendáme tak, aby pěknou stranou bylo dole v ošatce a popřekládaná strana byla nahoře. Po upečení zůstane pěkně hladké. Necháme na teplém místě kynout cca 2–3 hodiny. Po 2 hodinách zkoušíme, jestli je těsto již připravené na pečení tak, že prstem zatlačíme do těsta. Když cítíme bublinky, těsto pěkně pruží a po stlačení se pomalu zvedlo, překlopíme jej na plech vyložený pečicím papírem, nebo na rozpálený plech nebo kámen bez pečícího papíru.
Mezitím si troubu rozpálíme na 250 °C, dolů vložíme pekáč, nebo starý plech, jak je trouba rozpálená tak do pekáče nebo plechu nalijeme horkou vodu, aby v troubě vzniklo hodně páry. Než vložíme chléb do trouby, postříkáme jej slanou vodou z rozprašovače a pečeme prvních 10 minut při 250 °C. Potom snížíme teplotu na 200 °C, vyndáme spodní plech nebo pekáč s vodou, vyvětráme páru a dopečeme podle potřeby, dokud nebude až kůrka světle hnědá. Chleba je dopečený, když na spodek poklepeme a zní dutě.
Tento chleba můžeme péct v remosce, nebo titanovém hrnci bez použití oleje nebo vymazávání. V případě pečení v titanovém hrnci použijte teplotu na prvních 10 minut 200C a na dopékání 180C. Než vložíme chleba do hrnce rozpálíme ho v troubě.
Postup je stejný až do kynutí těsta v ošatce.
Pokud chceme péct v hliníkové remosce, tak si ji nahřejeme. Jakmile je nahřátá, vyklepneme nakynutý chleba na pečicí papír, se kterým ho vložíme do remosky, postříkáme vodou a nařízneme na pár místech, aby nám nepopraskal. V případě pečení chleba v remosce není třeba zapařování. V remosce ho pečeme cca 40 minut.
Teflonová remoska se nahřívá s vodou, jakmile je nahřátá, vodu vylijeme a vložíme bochník chleba.
Tip na úsporu času a energie:
Pokud máte doma kuchyňský robot, můžete těsto v něm nechat vyhnětat, vykynout a znovu vyhnětat. Pak hned předat do ošatky, kde ho necháte vykynout a vložit do trouby. Ideálně pokud máte robot, který zajistí při kynutí i teplotu kolem 30C. Jednak si ušetříte čas, energii i ušpinění dalšího nádobí.
Upečený chléb vložíme na mřížku, aby vychladl. Krájíme až je úplně vychladlý.

kváskový chleba2

Zdroj: Vladěna Halatová, http://bezlepkove.com/

Nutrifree.cz

Tenesito s.r.o. je mladá, úspěšná společnost zabývající se distribucí italských bezlepkových potravin. 

Společnost přinesla na trh s bezlepkovými potravinami mnoho novinek a širokou nabídku pečiva, pekařských výrobků, mouk, těstovin, sušenek a mnoho dalších specialit.

Řekli o nás

  • Zuzana O.

    Mouky Nutrifree jsou nejlepší pro mé potřeby. Ať už peču chléb, koláč, nebo dort, s moukami Nutrifree dosahuji nejlepších výsledků a chutě ze všech mnou zkoušených značek.

  • 1

Kontakt

  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
 +420 775 199 197
  Plzeňská 157/98, 150 00 Praha 5

Sledujte nás