Komu by nechutnaly perníčky! A co takové rumové! Vyzkoušejte recept autorky úspěšných kuchařek, Vlaďky Halatové.
Ingredience:(pro 45 až 50 perníčků)
80g cukru moučka
1 lžička sody
1 lžička perníkového koření
5g kakaa (1 lžíce)
1 vejce
1 lžíce bezlepkového kvásku
60 g medu (rozpustit)
30 g másla (bezmléčný nebo bezlaktozový tuk) rozpustit
Rumová poleva:
3 lžíce rumu
100g cukru moučka
Postup:
Nejprve vložíme do mísy rozpuštěné máslo s medem (nesmí být horké), přidáme celé vejce, kvásek, bezlepkovou směs, sodu, perníkové koření, kakao a cukr. Důkladně smícháme všechny ingredience, dokud nebude směs jemná a pěkně spojená. Uložíme přes noc v uzavřené krabičce do lednice ztuhnout. Nelekněte se řidší konzistence.
Druhý den ihned po vydělání z lednice tvoříme kuličky s průměrem cca 1cm na plech vyložený pečícím papírem. Kuličky pokládáme více od sebe, při pečení trochu naběhnou. Pečeme při 170C do světlounka cca 18 minut. Ještě horké namáčíme v rumové polevě.
Zdroj: Vladěna Halatová / bezlepkove.com