Jak na odpalované těsto? Krok za krokem v nejnovějším receptu Vlaďky Halatové.
Ingredience:
V hrnci nebo ve varném robotu přivedeme vodu k varu, přidáme sádlo. Až je rozpuštěné, přidáme bezlepkovou směs se špetkou soli. Za stálého míchání mírně vaříme. Mícháme, dokud není těsto krásně spojené a hladké. Pak hrnec nebo mísu odstavíme a necháme vychladnout. Jakmile je těsto vychladlé (nemusí být úplně, lze použít i mírně teplé těsto), přimícháme celá vajíčka, jedno po druhém. Těsto musí mít hladkou a jemnou konzistenci. Těsto rozdělíme na dva díly. Plech vyložíme pečícím papírem a jeden díl těsta v tenké vrstvě natřeme na pečící papír. Troubu rozpálíme na 200C a pečeme cca 5 minut, poté snížíme teplotu na 180C a dopékáme dalších cca 10 minut. Troubu při pečení neotevíráme. Ihned po upečení prvního plátu těsta, opět rozehřejeme troubu na 200C a rozetřeme stejným způsobem na pečící papír druhý díl těsta. Použila jsem velikost plechu: 38 x11cm.
1.Krém:
600 ml mléka (bezlaktózového nebo rostlinného)
2 balíčky vanilkového pudinku bez lepku
250 g másla nebo bezlaktózové máslo
80 g cukru (nebo jiného sladidla)
2 lžíce rumu
2.Krém:
500 ml smetany ke šlehání 33% (rostlinné smetany)
Než pláty odpalovaného těsta vychladnou, připravíme si první krém. V hrnci přivedeme k varu část mléka a ve zbylé části rozmícháme pudinkové prášky. Rozmíchané pudinkové prášky vlijeme do mléka a cca 3 minutky mírně vaříme, dokud pudink nezhoustne. Jakmile pudink vychladne přimícháme mírně změklé málo, cukr a rum. Vyšleháme v jemný a nadýchaný krém.
Krém rozetřeme na vychladlý plát těsta a necháme cca dvě hodinky chladnout v lednici.
Horní plát těsta (můžeme použít ten více hrbolatý a nadýchaný) nakrájíme na čtverečky dle toho jak velké řezy chceme.
Po vychlazení plátu těsta s prvním krémem si vyšleháme dvě krabičky 33% smetany a rozetřeme na vychladlý první krém.
Nakrájené čtverce těsta naskládáme vedle sebe na již rozetřenou vyšlehanou smetanu. Znovu necháme v lednici vychladnout. Jakmile je celý řez vychladlý a ztuhlý, tak ve shodě se čtverci řezy rozkrájíme. Nůž při krájení je třeba pokaždé utřít, aby byl suchý a krém se nepatlal.
Řezy můžete ozdobit ovocem, karamelem nebo jen pocukrovat.
Zdroj: Vladěna Halatová / bezlepkove.com