Další specialita od autorky kuchařek a lektorky kurzů bezlepkového vaření a pečení - Vlaďky Halatové.
Ingredience:
600 g uvařených a vychladlých brambor (ideálně den předem vařené)
1 celé vejce
špetka soli do těsta
30 g másla (bezmléčného tuku)
1 l vody na vaření
1 lžíce oleje (do vody na vaření)
špetka soli do vody
Sýrová omáčka
250 ml mléka (rostlinné nebo bezlaktózové)
100 ml 12% smetany (rostlinná, nebo bezlaktózová)
40 g másla (bezlaktózové, nebo olej)
špetka soli
pepř
70 g sýru eidam (bezlaktózový sýr, nebo rostlinná varianta)
Postup:
Na vále nastrouháme brambory na jemném struhadle, přidáme bezlepkovou mouku, špetku soli, celé vejce, máslo a vypracujeme jemné těsto.
Z těsta tvarujeme válečky cca 1 cm silné, které nakrájíme na noky požadované velikosti. Pokud chceme dosáhnout tradičního vzoru, použijeme hřbet vidličky, na kterém poválíme noček. Vytvoří se požadované záhyby.
Do vroucí vody v hrnci vlijeme lžíci oleje, aby se nám noky neslepily, přidáme špetku soli a vložíme gnocchi. Promícháme a vaříme na středním plameni nebo stupni cca 2 minutky. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Po uvaření vložíme do sítka na okapání. Gnocchi můžeme použít jako přílohu k čemukoli, co nás napadne. Ve sladké i slané variantě. Výborné jsou například se sýrovou omáčkou.
Na pánvičce uděláme jíšku z másla a mouky. Jakmile začne zlátnout, přilijeme mléko a smetanu, necháme zhoustnout. Mezitím osolíme, opepříme a nakonec přidáme nastrouhaný sýr. Až je sýr rozpuštěný, odstavíme z varné desky. Omáčkou poléváme noky. Můžeme ozdobit pažitkou nebo petrželkou.
Zdroj: Vladěna Halatová / bezlepkove.com