Komu by nechutnaly dukátové buchtičky s krémem? I v bezlepkové verzi jsou výborné!
Ingredience:
125 g bezlepkové směsi na pečivo Mix per Pane
125 g bezlepkové směsi na koláče Mix per Dolci
špetka soli
80 g cukru moučka (nebo jiného sladidla)
2 lžičky psyllia
200 ml mléka (rýžového mléka, nebo bezlaktozového)
40 g vepřového sádla – rozpuštěné
40 g másla – rozpuštěné (sádlo, nebo bezmléčný tuk)
2 žloutky (nemusí být)
20 g čerstvého droždí
Vanilkový krém:
1 vanilkový puding bez lepku
700ml mléka (bezlaktozové nebo rostlinné)
Sladidlo dle chuti
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek, do 100ml teplého mléka rozdrobíme droždí a přidáme špetku cukru a špetku mouky, necháme vzejít kvásek.
Rozpustíme sádlo a máslo. Do mísy nalijeme 100ml teplého mléka do kterého nasypeme 2 lžičky psyllia a ponorným mixérem rozmixujeme dokud nebudeme mít hustou konzistenci připomínající kaši. Do mléka s psylliem přidáme žloutky, špetku soli, rozpuštěné tuky, cukr, mouky a vzešlý kvásek.
Vyhněteme jemné a vláčné těsto, dáme na teplé místo kynout, nezapomeneme zakrýt poklopem nebo talířem, aby neoschlo.
Necháme cca 50 minut kynout, pak popřekládáme a začneme tvarovat bochánky, skládáme do zapékací mísy nebo remosky švy dolů vedle sebe. Množství je určeno bud do malé remosky nebo menší zapékací mísy, pokud máme grand remosku použijeme kužel na bábovku a bochánky krásně vyjdou na množství. Boky bochánků pokapame nebo potřeme budˇrozpuštěným sádlem nebo máslem, aby šli oddělit od sebe.
Pečeme cca 40 minut, dokud nebudou mít krásnou barvu na povrchu i ve spodní části.
Připravíme si vanilkový krém. Do hrnce nalijeme mléko, jakmile začne vařit přilijeme v hrníčku rozmíchaný vanilkový puding s trochou mléka a za stálého míchání necháme probublávat 3 minutky, osladíme dle potřeby.
Vanilkovým pudingovým krémem přelijeme na talíři dukátové buchtičky.
Zbylé buchtičky můžeme mrazit a vytahovat dle potřeby, stačí pak na pár vteřinek ohřát v mikrovlnné troubě.
Zdroj: Vladěna Halatová / bezlepkove.com