Tajemství éclairs spočívá v perfektním sladění chuti odpalovaného těsta s jemnou náplní. Troufnete si na něj i vy?
Ingredience (cca 30ks):
300 g vody
110 g sádla
150 g bezlepkové směsi na koláče Nutrifree (Mix per Dolci)
4 celá vejce
špetka soli
Ingredience na náplň
400 ml mléka (mandlového mléka apod.)
1 vanilkový pudink bez lepku (můžeme použít karamelový, vanilkový…)
1 vanilkový lusk
200 g másla
120 g cukru moučka (nebo jiného sladidla)
100g mascarpone
Čokoládovou nebo jinou polevu, příp. máslo a čokoládu, kterou rozpustíme ve vodní lázni.
Postup:
V hrnci nebo ve varném robotu přivedeme vodu k varu, přidáme sádlo. Až je rozpuštěné, přidáme bezlepkovou směs se špetkou soli. Za stálého míchání mírně vaříme. Mícháme, dokud není těsto krásně spojené a hladké. Pak hrnec nebo mísu odstavíme a necháme vychladnout. Jakmile je těsto vychladlé (nemusí být úplně, lze použít i mírně teplé těsto), přimícháme celá vajíčka, jedno po druhém.
Plech vyložíme pečícím papírem a těsto vložíme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a vytváříme podlouhlé válečky s dvojí vrstvou na sobě. Válečky děláme podlouhlé cca 10 cm a šíře cca 1,5cm.
Troubu rozpálíme na 210C a takto pečeme cca 15 minut, poté snížíme teplotu na 180C a dopékáme. Při pečení prvních 15 minut troubu neotevíráme. Upečené Éclair mají krásnou světle hnědou barvu a jdou odlepit z papíru, zní dutě. Po upečení troubu vypneme a necháme chviličku v troubě odpočívat. Vyděláme z trouby a na konci každého válečku uděláme párátkem nebo špejlí dírku, aby vyšla pára ven.