Vánočních receptů není nikdy dost a pokud se chystáte péct letos i něco méně tradičního, doporučujeme vyzkoušet tento recept!
Ingredience:
- 120g bezlepkové směsi na cukroví (Mix per Pasta Frolla)
- 60g namletých ořechů
- 50g moučkového cukru
- 100g másla
- 1 žloutek
- 65g hořké čokolády (nejlépe s vysokým podílem kakaa)
- 50g smetany ke šlehání
- 15g másla
- 1 velký pomeranč
- 50g cukr
Na ozdobu:
- pomerančová kúra
Postup:
Směs Frollu smícháme s jemně namletými ořechy a prosátým moučkovým cukrem. Přidáme změklé máslo společně se žloutkem a ručně spojíme všechny suroviny v hladké těsto. Vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do lednice.
Z těsta vyválíme plát, tenký asi 1cm a vykrajovátky uděláme požádováná kolečka. Ta pomocí nože opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů a kolečka v ní pečeme cca 10 minut.
Pomeranč oloupeme, dužinu zbavíme bílé kúry. Nakrájíme na malé kostky, dáme do menšího kastrůlku, přilijeme pár lžic vody a přidáme cukr. Pomeranč necháme svařit, než je zcela měkký a rozvařený, tekutina by se měla z větší části odvařit.
Pomeranč přelijeme do sítka a pomocí lžící pasírujeme tak, abychom vytlačili co nejvíce šťávy do připravené misky. Prozatím necháme stranou.
Smetanu vlijeme do rendlíku, dáme na sporák a zahříváme těsně pod bod varu - v tento moment sejmeme ze zdroje tepla. Čokoládu si nalámeme na kousky a vsypeme do horké smetany. Metličkou promícháváme, než se čokoláda zcela rozpustí. K čokoládě zašleháme máslo a také pomerančovou šťávu. Důkladně promícháme a necháme vychladnout.
Ořechová kolečka poté plníme připravenou čokoládou a slepujeme druhou částí.
Zbylou ( ztuhlou) čokoládu opět necháme maličko zahřát na sporáku ( pokud by byla příliš hustá, přilijeme lžíci smetany) a poté jí pomocí lžičky poléváme vrchní vrstvu koleček.
Nakonec nastrouháme pomerančovou kúru a jí posypeme ořechová kolečka.