Velikonoce tady máme za chvilku, co tahle si upéct pořádný kváskový mazanec bez lepku? Díky směsím Nutrifree, zaručujeme, že si pochutnají opravdu všichni!
Tento recept jsme pekli na bezlepkovém kurzu Pečeme s Nutrifree na téma Velikonoce. Autorem receptu a lektorkou kurzu: Vladěna Halatová http://bezlepkove.com/
Ingredience na rozkvas:
- 2 lžíce kvásku
- 130g bezlepkové směsi na koláče Nutrifree (Mix per Dolci)
- 150ml vlažné vody
Ingredience na přípravu mazance:
- 170g bezlepkové směsi na koláče Nutrifree (Mix per Dolci)
- 100g bezlepkové směsi na pečivo Nutrifree (Mix per Pane)
- 70g cukru moučka
- 30g rozpuštěného másla (Moravia Lacto)
- 2 celá vejce
- 50ml vlažného mléka
- 1 vanilkový cukr (bez lepku)
- 2 lžíce plnotučného bílého jogurtu (bez škrobů)
- 6g soli
- hrst rozinek namočených v rumu
Postup:
Večer vložíme do mísy 2 lžíce kvásku, přidáme 130g bezlepkové mouky a 150ml vlažné vody na rozkvas. Zamícháme a necháme přes noc kvasit, cca 12-14 hodin. Ráno odebereme 1-2 lžíce z rozkvasu do sklenice, přikrmíme /1 lžička hladké rýžové mouky a 2 lžičky vody/, můžeme vložit do chladničky, aby se proces kvašení zmírnil nebo necháme kvásek při pokojové teplotě, aby naplno probíhal proces kvašení. Víko od sklenice s kváskem necháme volně položené na sklenici.
Do misky s rozkvasem přidáme sůl, mouky, 2 celá vejce, 2 lžíce jogurtu, cukry, rozpuštěné máslo, mléko. Rozinky přidáme až ve druhé fázi kynutí. Vše vyhněteme v jemné řídké těsto, misku s těstem položíme fólii, aby vzniklo vlhké prostředí a neoschlo, nebo na něj dáme poklop. Mísu s těstem vložíme na teplé místo, kde necháme cca 3 hodiny odpočívat. Pak do těsta přimícháme rozinky s rumem a popřekládáme. Vysypeme si bezlepkovou směsí nebo kukuřičným škrobem kulatou ošatku na chleba a těsto do něj vložíme (uhlazenou stranou dolů a na povrchu nám zůstává popřekládaná strana se švy. Necháme na teplém místě kynout cca 2-4 hodiny. Mezi tím si troubu rozpálíme na 230C, dolů vložíme pekáč nebo plech na vodu. Jakmile je trouba rozpálená, překlopíme mazanec na plech s pečícím papírem a na spodní plech nebo pekáč nalijeme vroucí vodu, aby v troubě vzniklo hodně páry. Mazanec ještě než vložíme do trouby potřeme rozšlehaným vejcem. Po 10 minutách vyvětráme páru, vytáhneme plech nebo pekáč s vodou a snížíme teplotu na 190C a dopékáme, dokud nebude spodek mazance znít dutě na poklep a nebude mít pěknou barvu.
Upečený mazanec vložíme na mřížku aby vychladl a krájíme až je úplně vychladlý.
Rozkvas přes noc 12-14 hodin
Příprava těsta+ kynutí cca 190 minut
Kynutí + pečení cca 170 minut