Co takhle si upéct bezlepkový chléb plný vlašských ořechů? Odzkoušený recept na chléb z remosky pro Vás připravila autorka kuchařek Vlaďka Halatová.
Ingredience:
Ingredience na rozkvas:
- 2 lžíce kvásku
- 170 g bezlepkové směsi na pečivo NUTRIFREE (Mix per Pane)
- 180 ml vlažné vody
Ingredience na přípravu chleba:
- 330 g bezlepkové směsi na pečivo NUTRIFREE (Mix per Pane)
- 100g vlašských ořechů (rozmixovaných) + mohou být i celé kousky
- 370 g vody na psyllium
- 2 lžíce psyllia (osemení indického jitrocele – vodorozpustná vláknina), nebo 2 lžíce rozmixovaných Chia semínek
- 2 lžíce rýžového oleje
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
Postup:
Večer vložíme do mísy 2 lžíce kvásku, přidáme 170 g bezlepkové směsi na pečivo NUTRIFREE (Mix per Pane) a 180 ml vlažné vody na rozkvas. Zamícháme a necháme přes noc kvasit, cca 12–14 hodin. Do další mísy nalijeme 370 ml vody a přidáme 2 lžíce psyllia, nebo chia semínka a necháme přes noc bobtnat. Ráno odebereme 1–2 lžíce z rozkvasu do sklenice a můžeme vložit do chladničky, aby se proces kvašení zmírnil, nebo necháme kvásek při pokojové teplotě, aby proces kvašení probíhal naplno. Víko od sklenice s kváskem necháme volně položené na sklenici.
Do misky s rozkvasem přidáme vodu s psylliem, lžičku soli, 330 g bezlepkové směsi na pečivo Nutrifree (mix per pane), 1 lžičku cukru a 100g mletých ořechů. Nakonec dvě lžíce oleje. Vše vyhněteme v jemné těsto, na mísu s těstem položíme poklop, nebo fólii, aby vzniklo vlhké prostředí a neoschlo. Mísu s těstem vložíme na teplé místo, kde necháme cca 2-3 hodiny odpočívat. Pak přendáme těsto na vál a párkrát popřekládáme od krajů do středu. Ošatku vysypeme bramborovým nebo kukuřičným škrobem a těsto do něj přendáme tak, aby pěknou stranou bylo dole v ošatce a popřekládaná strana byla nahoře. Po upečení zůstane pěkně hladké. Necháme na teplém místě kynout cca 2–3 hodiny. Po 2 hodinách zkoušíme, jestli je těsto již připravené na pečení tak, že prstem zatlačíme do těsta. Když cítíme bublinky, těsto pěkně pruží a po stlačení se pomalu zvedlo je připravené na pečení.
Pečení v Grand teflonové remosce (můžeme péct chleba o celkovém objemu 1kg):
Teflonovou remosku si nahřejeme s trochou vody, jakmile je nahřátá vodu vylijeme a vložíme chleba s překládanou stranou dolů, povrch chleba postříkáme slanou vodou z rozprašovače. Pokud se nám pecen chleba začne rychleji zvedat položíme na povrch chleba alobal, aby se nám chleba nespálil a dopékáme. Pečeme cca 40 minut, kontrolujeme. Jakmile spodní část chleba zní na poklep dutě a má pěknou barvu je dopečený.
Péct v malé remosce můžeme chleba do celkového objemu 500g.
Postup pečení ve staré hliníkové remosce:
Remosku nahřejeme, jakmile je rozpálená, překlopíme chleba na pečící papír se kterým ho vložíme do rozpálené remosky. Opět kontrolujeme, v případě rychlého zvedání těsta položíme na chleba alobal, aby se nespálil.
Upečený chléb vložíme na mřížku, aby vychladl. Krájíme až je úplně vychladlý.
Zdroj: Vladěna Halatová, http://bezlepkove.com/